CARTEA
CARE ÎȚI DĂ
CURAJ...

...să-ți dorești! ...să faci! ...să spui!
...să ceri! ...să primești!

...să vrei mai mult!

...să oferi! ...să te bucuri!

...să-ți depășești condiția! ...să creezi!
...să nu renunți! ...sau să renunți!

...să iubești!

...să-ți fie dor! ...să te afirmi!
Curaj să nu te țină pe loc Frica!

Tu pentru ce vrei să ai curaj - în viața ta?

Octavian Fînaru

O carte care cuprinde cuvintele oamenilor pe care îi admirăm, văzându-i la televizor...

Eram intr-o perioada in viata mea in care traiam implinire dupa implinire, iar apropiatii mei stiu ca sunt un om care viseaza nebuneste si intens. Si cand unui nebun i se indeplinesc visele, incepi sa… vrei si tu. Un om drag mi-a spus pe atunci “Mi-as dori si eu forta ta, energia ta, pasiunea cu care visezi. Mi-as dori sa stiu sa mai visez, ca am uitat ce-mi doresc. Mi-as dori sa am… curaj”. Asa ca am simtit ca ar fi cazul sa apara aceasta carte. 

Da? Am adus oameni frumosi. Importanti suntem toti. Cred ca nevoia noastra este sa fim noi insine importanti pentru noi. Fiecare pentru sine. Degeaba esti important in ochii unei tari intregi, daca nu vezi tu cu ochii tai frumusetea din tine. Puterea, bunatatea, convingerile in baza carora iti traiesti viata. Degeaba, daca nu te uiti cu drag in oglinda dimineata si seara. Si invitatii mei pot confirma asta, iar pentru mine este o bucurie suprema ca mi-au fost alaturi si ca au vrut sa impartaseasca din trairile lor. Am povestit si eu din viata mea, insa am considerat necesar pentru cititorii mei sa descopere mai multe perspective, mai multe provocari si stiluri de actiune in fata provocarilor. 

As vrea sa-ti pot raspunde, insa cartea nu transmite niciun mesaj. Suntem satui de mesaje. Vedem pe facebook zi de zi, auzim la televizor “fii pozitiv”, “traieste cu zambetul pe buze” si nicio reteta. Cum sa traiesc cu zambetul pe buze daca azi nu simt sa rad? Sa ma prefac? Sa vad ca nu-mi iese si-apoi sa ma simt vinovat? Cartea nu transmite un mesaj. Transmite o emotie: curajul de a indrazni sa treci prin frica de necunoscut, frica de judecata, frica de greseala, frica de esec, gandurile despre ce-o sa spuna lumea… Cartea iti sta in maini, este o pastila care-ti schimba peisajul interior si face asta cu succes – cu conditia sa fii si tu cu ea, bineinteles. 

Daca vorbim despre curaj, inseamna ca avem frica. Si frica nu este decat oportunitatea de a avea curaj.

Cum pot eu sa-mi indeplinesc visul daca nici macar pe cel mai bun prieten al meu nu pot sa-l fac sa-si doreasca ceva? E de departe cea mai reusita carte dintre cele pe care le-am citit scrise de tine. Ma pune pe ganduri, ma inspira si imi da curaj. Felicitari! Am scris un capitol dintr-o carte, fara oprire, intr-o jumatate de ora. Asta a facut din mine. Si mi-au venit idei, ce am putea sa realizam impreuna, ce pot eu sa fac pentru asta si de-abia astept sa le punem in practica. Bravo, omule!

Ovidiu Ț.

Niciodata n-a intrat nimeni atat de profund in interiorul meu - cuvintele lui Tavi din prima parte a cartii m-au rascolit cu totul. Zici ca am baut 10 cafele si sunt gata sa urc muntii!

Un om acum curajos

Cel mai mult m-a ajutat sa scap de vinovatie si sunt recunoscatoare tuturor celor din carte pentru asta. Multumesc, Tavi. Stateam cu ea pe umeri de prea mult timp...

Diana T.

Uimitor cum oamenii pe care ii vezi la televizor sau despre care citesti in ziare sunt oameni la fel ca noi, cei de acasa. Foarte tare cartea, Tavi!

Dana S.

Cine ar fi crezut ca si frica e buna la ceva?! Hahahahaaaa, parca m-a injectat cu adrenalina. Simt ca acum am tot ce-mi trebuie sa-mi urmez visul pe care s-a cam pus praful...

Alin C.

Am invitat persoane publice, oameni care mă inspiră și care au ceva de spus!

Cuvintele lor în această carte fac din lectură o experiență magică în care totul se va schimba pentru tine. Realmente, vei scoate la suprafață curajul care a fost mereu în tine. Și tu faci totul, cartea este doar un instrument, unul excepțional.
 
Bebe Cotimanis, Maia Morgenstern, Dan Negru, Mihaela Tatu, Ioana Ginghină, Sabina Brândușe, Pepe, Ștefana Samfira, Răzvan Fodor, Dan Bittman și toți oamenii care au ajuns unde mulți și-ar dori… au trăit și ei provocări, nu le-a fost drumul roz. Cum au făcut să “treacă peste”? Fiecare are un mic secret, o dorință sau o convingere care le-a fost sprijin emoțional. I-am adus pe toți ca să ai de ales, să ai povești reale. Tu în care te regăsești? 

Lansarea de carte – Cercul Militar Național, 21 iunie 2018

Despre autor

Octavian Finaru a publicat prima carte la varsta de 18 ani. Curios sa creeze povesti fascinante pentru cititorii lui, s-a specializat in inteligenta emotionala, terapie si lucrul cu oamenii, descoperind – nu doar pentru personajele din carte, ci pentru el insusi – cum poate sa-ti fie mai bine in cuplu, in relatiile cu oamenii si in cariera. A scris 5 carti si a devenit bestseller in Statele Unite, creand povesti si programe pentru sanatatea emotionala si forta de a porni spre implinirea visului tau. 

A publicat:

  • Grigore
  • In inima scenaristului
  • A (o scrisoare de dragoste de 200 de pagini) 
  • Cartea care iti da curaj
  • Ariana 

 

Serii si seriale pe Canalul de Youtube:

  • Jurnalul “Viata ca Scriitor” 
  • Curs Gratuit “Relatiile cu Oamenii”
  • Serialul Adevarat “Eu”

 

Este fondatorul si trainer al Academiei de Inteligenta Emotionala, dezvoltand scoli si programe precum

  • Scoala de Scriere Creativa
  • Scoala de Traire Intensa
  • Scoala Vietii – pe bune

Au vorbit în Cartea care îți dă curaj

Maia Morgenstern

Doamna Maia Morgenstern ne povestește despre visul de a fi actriță: Primul meu gând a fost că nu știu dacă voi fi actriță, primul meu gând a fost să ascund dorința că vreau să fiu actriță. Primul meu gând a fost spaima, nu a fost un gând a fost un sentiment, pentru căspaima este o trăire, o emoție. Aoleu! Ce mă fac? Aoleu, cum să ascund lucrul ăsta? Aoleu, că nu l-aș spune. Aoleu, ce o să zică lumea? Aoleu, dacă mă fac de râs? Aoleu, dacă nu sunt bună? Primul lucru pe care l-am făcut, fir-ar să fie, asta a fost.

Bebe Cotimanis

V-a fost frică vreodată?

Da, întotdeauna! Un soi de frică, un soi de teamă de nereuşită. Dar cu atât reuşita este mai frumoasă dacă îţi e teamă înainte, pentru că numai prostului nu îi e teamă. Uneori, se numeşte viteaz. Dar am auzit de la Szobi Cseh ca şi lui îi e teamă, cel mai bun cascador al tuturor timpurilor şi nu numai, unul din marii cascadori ai lumii. L-am întrebat, am vorbit cu el despre teamă şi a spus că: “Dacă nu mi-ar fi teamă, nu m-aş pregăti atât pentru fiecare exerciţiu!” Trebuie să îţi fie teamă! Nu o teamă bolnăvicioasă de eşec, dar trebuie să îţi fie teamă. Eu aşa funcţionez.

Răzvan Bănică

“Atunci când găsești ceva care te preocupă și îți umple viață, îți umple și cu bune și cu rele, ca într-o relație între două persoane, un El și o Ea. Ai găsit pe cineva de care te îndrăgostești, pe care iubești, dar e clar că acea relație îți va aduce și plusuri și minusuri și asta te face să trăiești. E ca, nu știu, ca să vezi că un motor funcționează, motorul unei mașini, ai în fața ta în bord un ac al kilometrajului care urcă și coboară în funcție de cât de tare apeși tu pe pedală. Senzațiile de la 20 km/h sunt cu totul altele decât alea la 180km/h, dar că să le simți trebuie să apeși pedala.” spune Răzvan, unul dintre cei mai dragi actori ai sufletului meu.

Răzvan Fodor

Visul tău a fost acesta de a-ţi trăi viaţa aşa, să te simţi bine. Şi mi se pare minunat…

Răzvan: Toată lumea a râs când Paulo Coelho a scos cartea aia, pentru că era cea mai citită carte, Alchimistul, “când îţi doreşti ceva cu adevărat tot universul lucrează să îndeplinească acel ceva”. Da, e de râs, pare ciudat, dar aşa este, ani de zile mai încolo citind şi alte lucruri despre puterea dorinţei, a gândului, vizualizarea … se întâmplă lucrurile. Aşa mi-am vizualizat nevasta, am căutat-o pe mama. Acum am o soţie care e prietenă cu mama.

Dan Negru

Şi ştii de ce e mult praf, Tavi? Pentru că suntem foarte mulţi care avem idei. Şi foarte puţini care mai facem scaune. Oamenii în ziua de azi să ştii că au numai idei. Nu mai face nimeni, nu mai e tâmplar.

Uite, dacă tu vrei acum să intri pe Facebook sau unde vrei să cauţi un tâmplar, o să trebuiască cam până poimâine să tot îl cauţi, şi vezi că nu-l găseşti.. sau un electrician, oaaa, nu-l găseşti. Dar scenarişti, 15 vin în jumătate de oră aici. Am nevoie de un scenarist, tăticule, am idei, fac scenarii… ştii? Foarte multe idei!

Andreea Marin

Ai, în jurul tău, oameni care nu visează, care nu şi-au găsit pasiunea?

Cred că oricine visează, dar nu cred că oricine trece la acţiune. Nu cred că oricine, adică sunt şi oameni care îmbrăţişează blazarea din comoditate, nu neapărat din neputinţa. Eu sunt un luptător şi aceasta este constituţia mea, “nu există nu se poate” sunt vorbele mele de referinţă, transmise de tată şi îmbrăţişate şi cred în ele şi mă motivează. Deşi e o negaţie, “nu există nu se poate”, iată că pentru mine e un motto care functioneza, ducându-mă pe panta pozitivă tocmai atunci când cred că am ajuns la un capăt de drum şi că nu mai există soluţii. Soluţii există, trebuie doar să priveşti dintr- un alt unghi sau să faci o pauză, să-ţi dai voie să te detaşezi de problema şi, cu siguranţă, în următoarea zi sau în următoarea săptămână, vei vedea lucrurile în alt fel, le vei rezolva în alt fel.

Mihaela Tatu

Ai în jurul tău oameni care nu-şi trăiesc viaţa, care nu visează?

Mihaela Tatu: Normal, că d-aia ţin seminarii, am fost ieri la Pucioasa, am avut 200 de femei în sală. Marea majoritate nu îşi trăiesc viaţa şi nu o fac pentru că le e teamă. Mintea e cea care creează limitele şi autolimitarile, că se întreabă ce o să zică X, Y… 

Mihai Morar

A fost o bucurie sa vorbesc cu Mihai Morar despre etimologia cuvântului curaj, despre esența lui. Nu poți avea curaj dacă nu ai frică.

Mihai: M-am gândit foarte mult ce înseamnă curajul, şi nu ştiam până acum, recunosc că recent am aflat, nu sensul lui, ci esenţa cuvântului CURAJ. Curaj este şi în engleză la fel, şi în multe alte limbi, rădăcina cuvântului este cuore în latină, care defineşte inima şi am rămas şocat pentru că nu îmi imaginam vreodată că un cuvânt atât de dur, poate să aibă la bază unul dintre organele noastre cele mai sensibile şi cele mai vulnerabile.

Pepe

N-am nici un regret, nu datorez mai mult decât o mulţumire sau o scuză faţă de cineva, însă trebuie să ai în esenţa ta determinare, studiu, curaj, voinţa în ceea ce faci şi să te bazezi că tu eşti ceea ce eşti. Am avut probleme când am schimbat prima dată o casă de producţie, am fost pe la toate, până mi-am făcut eu propria casă de producţie, şi nu am avut niciodată manager pentru că ştiu eu ceea ce vreau. Când am schimbat prima dată o casă de producţie aveam sfaturi: vezi nu te certa cu X, că nu mai intri pe Radio, şi nu mi-a plăcut niciodată asta.

Au vorbit în Cartea care îți dă curaj și

Nicole Gheorghiu

“mulțumesc, Doamne, pentru că mi-ai permis să fiu copilul tău și să experimentez viață pe acest pământ!“

Iulia Lăzărescu

“Simțeam multă frică din lipsa de încredere în mine, și totuși am continuat să scriu.”

Bogdan Brîncuș

“Orice cale începută poate fi terminată și plăcerea cea mai mare a vieții noastre efemere este să ne aventurăm pe cât mai multe drumuri posibile cu scopul de a ne atinge un ideal ce ne poate oferi fericire inimaginabilă”

Laura Bărbulescu

“Nu contează ce spune lumea, pentru că eu știu că pot să am ceea ce îmi doresc. Însă îmi place să îi las să vorbească… (râde)”

Diana Tiron

“Oamenii care erau atunci în jurul meu au devenit oamenii care nu mai sunt în jurul meu. Nu regret. Acum am în jurul meu oameni dragi care înțeleg, merg umăr la umăr cu mine, îmi dau o mână de ajutor sau un șut în fund dacă e cazul.”

Sabina Brândușe

“Mereu mi-e frica” spune Sabina din toata inima. Și asta nu o împiedică să facă lucruri minunate și să se simtă atât de bine atât când face, cât și când vede rezultatele… 

Ștefana Samfira

“După aia am dat cu capul în toate pragurile, dar tot frumos e şi cand îţi place ceea ce faci nu simţi greutate. Aşa cum zici si tu, când ai timp să scrii, scrii şi noaptea, adică nu există timp, program de 8 ore pe zi.”

Carla Ovedenie

“Frica există în viitor și ne paralizează prezentul. Energiile, emoțiile și puterea trăirii prezentului sunt redirecționate prin frică într-un viitor care poate nici nu va avea loc.”

Dan Bittman

“Cea mai bună treabă este că m-am întâlnit cu Liliana la un moment dat, acum vreo 25 -27 ani şi ne-am hotărât împreună să facem primul copil, am ajuns la al 3- lea şi ne-am hotărât să ne oprim, dar faptul că m-am întâlnit cu ea şi că ea a fost alături de mine în toţi anii aceştia, mie mi-a dat putere şi curaj să fac tot ce am făcut în partea modernă”

Gabriel Cotabiță

“Eu nu am luat nici un cântec care să nu îmi placă, nu am făcut compromisuri. Am mai luat câte un cântec ca să mulțumesc pe cineva, necrezând prea tare in el. Dar sinceritatea a fost baza. Trebuia să simt emoția a ceea ce transmit, a ceea ce cânt, nu au existat cântece cu texte de formă.”

Cartea care îți dă curaj este pentru tine dacă