Cele mai grave 4 greșeli atunci când vrei să scrii o carte

 “- Tavi, ce poți să faci greșit atunci când vrei să scrii o carte?”  

Este întrebarea cea mai des pusă de cursanții mei sau de cei care participă la seminariile despre scriere creativă. Și răspunsul este amuzant de tragic: crea mai gravă greșeală atunci când vrei să scrii o carte este că nu o scrii. Doar vrei. 

Putem să explorăm mai în profunzime, bineînțeles, dar condiția de bază este să începi să scrii, efectiv.

Problema nu e că apar greșeli – e ok să existe, doar să nu le lași să te împiedice să duci proiectul la bun sfârșit – adică la tipar și în mâinile cititorilor. 🙂

Și aș putea să vorbesc o zi întreagă despre greșeli tehnice, dar până să ajungem acolo, cea mai mare piedică este cea psihologică – de mindset!

Tu ai trăit-o?

Sunt curios, 

cum te simți tu când vine vorba de asta? 

Încrederea că poți să legi mai multe momente din viața ta, să aibă o coerență, să fie relevant pentru cititori – și să o poți scrie?

Pe o scară de la 1 la 10? (lasă comentariu, apoi continuă să citești)

Prima greșeală

Prima greșeală este, deci, încărcarea minții cu bâzdâci.

Tot felul de credințe cum ca e nevoie de întâmplări senzaționale, că poate experiențele tale sunt banale, că ai nevoie de o structură riguroasă, de un deznodământ ca-n filme, de luni întregi, chiar ani de lucru. 

Bullshit!

Orice om care a trecut de pubertate (și în ziua de azi, nici măcar) a trăit suficient încât să poată scrie o carte care să aibă un mesaj relevant și să se conecteze cu oamenii. Cititorii, efectiv, să rezoneze cu povestea și să prindă o forță să facă ceva diferit – spre mai bine – în viața lor. 

Dacă ai un rezultat pe care poți să-l oferi oamenilor prin produsele sau serviciile tale – cu atat mai mult. Da, ai nevoie să urmezi o tehnică, dar e cel mai simplu detaliu. 

Important este sa ai AMM: Acel Moment Magic – cu tine însuți, în care îți recunoști dorința de a scrie acea Carte, accepți că Poți, că Merită și decizi să începi Azi, chiar dacă scrii doar 5 rânduri și nu știi cum sau dacă poți să le folosești în text… 

A doua greșeală

A doua greșeală este lipsa de disciplină. Cel mai rapid am scris o carte în 5 zile. Altele în 3 saptamani. Iar pe prima – în 4 luni (și eram clasa a XII-a, înainte de Bac). Nu ai nevoie să scrii ore în șir pe zi, să renunți la proiecte (dimpotrivă, renunțând, vei rămâne cu gândul la ce-ai lăsat deoparte, dar nu renunți ecologic și asumat, cu pace interioară). 

E suficient să scrii 5 minute în zilele în care nu ai deloc chef sau stare, dar să o faci zilnic. Te ajută să știi nu contează cantitatea sau programul pe care ți-l faci, ci disciplina – adică să respecți ce ai stabilit cu Mentorul în planul inițial. Putem să convenim asupra a 30 min pe zi, Lu-Vi – sau o sesiune de aprox 3 ore de 2 ori pe săptămână. Sau exclusiv sâmbată, preț de 4-5 ore – irelevant. Poate funcționa oricum! Doar să nu spargi învoiala. 

A treia greșeală

A treia greșeală este să crezi că există reguli “bătute în cuie” în scris. Că o carte se scrie “așa”. Sau “doar așa”. În programul meu de mentoring, te învăț 8 diferite moduri de scris, o să guști din fiecare în partea de antrenamente, astfel încât să alegi care sunt acele 1-2 stiluri care ți se potrivesc – și să le personalizezi. Nu asculta pe nimeni care-ți dictează reguli de neîncălcat în scriere. Există doar sugestii. 

Dacă simți să scrii cumva – sau să faci ceva anume, fă-o. Nu cere aprobare, părere – poți să te lovești de minți încuiate ale unor mentori slabi și să pierzi ceva ce se năștea în tine – și putea să prindă viață superb…

Scopul tău este sa testezi cât mai mult, cât mai vast, ca să-ți definești stilul de scris și strategia. 

A patra greșeală

A patra greșeală și probabil printre cele mai dăunatoare – să nu ai o direcție cu cartea înainte să începi să o scrii. Și nu mă refer la outline, plan, schițe… Mă refer la materialul final, cartea tipărită: dacă nu știi pentru cine o scrii, cu ce scop, ce mesaj vrei să aduci în lume, cu ce cititori vrei să legi relații și în ce context – atunci scrii în gol și poate că o să publici, dar o să te trezești că publici și atât – când scopul tău este să publici, să vinzi, să te conectezi cu oamenii și acolo abia să înceapă povestea!

Nu exista a cincea greșeală, exista doar prima: cea mai mare greșeală după ce ți-a apărut în suflet dorința să scrii o carte este să-ți negi pornirea și să n-o scrii. 

Concluzie

Da, sunt o mulțime de lucruri, tehnici, secrete și o strategie întreagă prin care poți să scrii Acea Carte – care să-ți ofere o trezire emoțională spectaculoasă – și să te impună ca Lider în domeniul tău, iar programul meu de mentorat îți oferă exact asta: o călătorie personalizată în care să cunoști, să descoperi, să te joci și să ai un rezultat care să dăinuie în timp! 🙂 

PS: Un articol prinde viață când este scris, dar continuă să respire prin interacțiunea cu cititorii. Așa că, lasă-mi un comentariu aici sau trimite-mi un mesaj privat, dacă e mai potrivit pentru tine! 

Conexiunea cu tine dă viață activității mele! 

Daca dorința ți-a făcut cu ochiul, scrie-mi. Putem să avem un apel de claritate de 15 minute în care descoperim împreună dacă este o călătorie potrivită pentru tine. 

Reține, cea mai mare greșeală cand vrei sa scrii o carte este să lași să se pună praful pe ea înainte să începi. Lasă-mi un mesaj în privat și stăm de vorbă 🙂 

 

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată.

    Ai primit scrisoarea pe email!