Cum te pregătești să scrii o carte – ca să ai succes cu ea?

– Tavi, vreau să scriu o carte! Cu ce ar fi bine să încep?  

 

Ai văzut că din ce în ce mai mulți oameni scriu o carte? Nu doar scriitorii, iar asta poate că nu-i face scriitori, ci îi ridică în zona în care activează ei.

Prezentatori TV, actori, oameni din media, sportivi – chiar și tu, când citești acum, îți amintești că ți-a venit măcar o dată în gând “Aș vrea să scriu o carte” sau “Într-o zi o să fac și asta!” 🙂

Pentru că nu scrierea unei cărți este marea șmecherie. Oricine are un laptop poate să deschidă un document nou, nu? 

Frumusețea drumului constă în cum se schimbă peisajul tău emoțional pe măsură ce parcurgi călătoria scrierii unei cărți. 

Faptul că poți să-ți crești calitatea vieții prin ea: relațiile, starea de bine, timpul liber, banii din cont, nivelul de performanță în cariera, recunoașterea, pasiunea, pofta de viață cu care te trezești dimineața, pacea cu care pui seara capul pe pernă. 

Tu ce ai scrie, dacă ai scrie?

Așa că uite ce trebuie să faci ca să scrii cartea care-ți face povestea cunoscută

 

În primul rand, mergi acolo unde a început totul pentru tine.

Ești antreprenor și ai o firmă într-un domeniu? Ești terapeut și lucrezi cu oamenii care au o anumită problemă? Amintește-ți unde a început totul pentru tine! 

Cum s-a născut în tine ideea de a face ceea ce faci? Ce întâmplări au avut loc și cum ai reacționat la ele?

Urmează o radiografie Before-Between-After, pentru că ai parcurs un Drum deja, așa e? Amintește-ți cum ți-era înainte, nevoia care s-a născut în viața ta.

Ceva s-a întâmplat de ai ales să faci exact ce faci! 

Conectează-te cu tine de atunci. 

 

Apoi imaginează-ți că vorbești cu un străin, cineva care nu a auzit niciodată de tine! Bătrânelul cu care te întâlnești pe banca în parc și cu care intri în vorbă… 

Povestește-i Radiografia de mai devreme – însă fă-o conștient de faptul că el nu știe niciun detaliu din viața ta. Deci va fi nevoie să îi povestești detaliat.

Fă-o în mintea ta sau în scris – în punctul asta e OK oricum, doar alocă cel puțin 15-20 minute în “discuția” cu el. 

În timp ce îi povestești, nu te “chinui” să-i dai TOT pe repede înainte. Respiră după 2-3 idei și păstrează tăcerea. Ascultă ce întrebare îți pune bătrânelul. 

Poate că te duce în altă direcție dacă îi răspunzi, dar asta ai de făcut: răspunde-i și lasă conversația să se ducă unde nu te aștepți… 

Ai ocazia “să revii”. Nu e un exercițiu pe care să-l faci în grabă, dar nici unul pe care să-l lași pe mâine… 🙂 (că știi că o să uiți de el) :)) 

 

Următorul pas este să te ridici de lângă bătrânel. Mergi în parc, ieși pe stradă, plimbă-te acolo unde sunt oamenii care-ți vor citi cartea.

Uită-te la ei (poți să fii în parc – în mintea ta, ta? :).  Alege câțiva și urmărește-i preț de 1-2 minute. Vezi ce fac, ce simt, ce spune chipul lor. 

Ce nevoie au și tu – prin povestea ta – cartea ta – serviciile tale – le-o poți hrăni? Uită-te apoi la alt străin, și la altul, și la altul… până când te conectezi cu cititorii tăi… 

Observă cum li se schimbă viața – într-o măsură mai mică sau mai mare – datorită mesajului cărții tale. Conexiunii cu tine. 

 

Ultimul pas: încarcă-te cu energia asta. Trage aer în piept, visează la tine scriitor: tu – expertul în domeniul tău – cu cartea ta în mână. Știind unde poate să ducă totul. 

Încarcă-te și mai mult. Povestea ta. Începutul. Bătrânelul cu care ai fi putut vorbi ore întregi. Cititorii tai. Impactul. 

 

Acum urmează etapa a doua: 

  1. Caută-ți un mentor cu care să rezonezi. Scrierea unei cărți este un proces pe cât de frumos, pe atât de complex. Și nu ai vrea să treci prin el cu mentorul nepotrivit sau de capul tău, pentru că vei conecta “scrierea unei cărți” de rezultate parțiale, nesatisfăcătoare sau la care nu vei dori să te mai întorci. Ar fi păcat, o carte bună s-ar putea să nu se mai nască. 
  2. Fii cu picioarele pe pâmânt și cu capul în nori: scrierea cărții este o artă, publicarea ei este o afacere. Decide dacă vrei doar să scrii cartea pentru tine, ca experiență terapeutică sau să o împărtășești prietenilor și familiei – sau dacă vrei și partea de business, să ai un venit suplimentar constant din activitatea de scriitor, unul în continuă creștere (în ziua de azi, pentru asta sunt vitale relația cu cititorii și activitatea online). 
  3. Reține: nu trebuie să le faci tu pe toate. E suficient să știi ce-ți dorești și, împreună cu mentorul tău, vei delega din activități și te poți bucura de sprijinul partenerilor. 
  4. Studiază ce au scris și ce fac autorii care deja au scris o carte asemănătoare – din același gen, din aceeași perspectivă. Uită-te la ce fac aceia dintre ei care au succesul pe care ți-l dorești. Este ceea ce vrei cu adevărat? Aici se pot schimba perspectivele. 
  5. Nu e musai să urmezi o formulă. În funcție de dorințele tale, traseul tău ca scriitor – de la scrierea cărții la publicarea ei, de la promovare la vânzare – poate fi construit personalizat în funcție de ceea ce ești dispus să faci, să testezi, să te joci, dar mai ales în funcție de rezultatele pe care ți le dorești (de aceea, musai, întoarce-te la numărul 1: alege-ți mentorul cu care rezonezi, el te poate ghida în stabilirea obiectivelor). 

 

Scrie-mi câteva rânduri din cum ți-a fost – chiar dacă n-ai făcut toți pașii. Ce-ai simțit, chiar și doar citind articolul ăsta.

Dacă a fost pentru tine ca și cum ai fi părăsit realitatea pentru câteva clipe, cartea ta abia așteaptă să o scrii. Dă-mi mesaj și nu lăsa să se pună praful pe entuziasmul tău. Viața ta poate lua un curs extraordinar Acum! 🙂 

 

PS: Un articol prinde viață când este scris, dar continuă să respire prin interacțiunea cu cititorii. Așa că, lasă-mi un comentariu aici sau trimite-mi un mesaj privat, dacă e mai potrivit pentru tine! 

Conexiunea cu tine dă viață activității mele! 

Tavi

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată.

    Ai primit scrisoarea pe email!